La esperanza de la Esperanza ;)

La esperanza de la Esperanza ;)

Hola!

Niets is zo veranderlijk als de planning in Honduras! Dat hebben we de afgelopen week wel weer gemerkt. Zo ongeveer alles wat gepland stond, werd plotseling gecanceld door allerlei redenen. Geen stroom (en dus geen instrumenten en geen ventilatoren) in El Calan waar we onze muzieklessen geven, festiviteiten rondom de ‘dia de la Independencia’ en een dorpje waar we naar toe zouden gaan waar iedereen besmet is met een virus. Zo trainen we ons geduld en onze flexibiliteit goed 🙂 Gelukkig vulden onze dagen zich goed, konden we wel voorbereidingen treffen voor de missies en hebben we het met een druk weekend ruimschoots ingehaald!

We wonen en leven hier bij Esther. Zij heeft een eigen bedrijf en de opbrengst daarvan wordt (grotendeels) gebruikt om missies te doen waarbij de arme bevolking en lokale kerken worden geholpen en het evangelie in woorden en daden wordt gedeeld! We gaan dus naar verschillende plekken, ondersteunen verschillende pastor(a)s en er zijn verschillende mensen die mee gaan als vrijwilligers tijdens deze missies. Missies die mensen in allerlei opzichten verbinden!
Afgelopen zaterdag waren we uitgenodigd om een project van een bevriende pastora van Esther te bezoeken. Een liefdevolle plek in een arme buurt. Elke zaterdag komen ongeveer 100 kinderen naar deze plek en krijgen ze Engelse les, Bijbelonderwijs, een maaltijd en vooral veel aandacht en liefde. Dit project is opgezet door de pastora en haar familie en wordt met veel enthousiasme en liefde gerund. We hebben een tijd lang met de zoon van de pastora gesproken en hij vertelde ons over de kinderen die daar komen. Sommigen van hen hebben geen huis, sommigen van hen hebben geen ouders en velen van hen hebben weinig te eten. Hij vertelde ons vol passie hoe hij en de andere vrijwilligers gedreven zijn om de kinderen over Gods liefde te leren, maar vooral ook om ze dat voor te leven. Een boodschap van geloof, hoop en liefde voor kinderen die leven in een harde realiteit.

Met die harde realiteit werden we ook zondag weer geconfronteerd. We gingen naar El Progreso om daar weer zondagschool te geven. Een vriend van Esther (en zijn gezin) ging met ons mee om professionele foto’s en video’s te maken die later worden gebruikt om een film te maken voor mensen die de projecten sponsoren. El Progreso is een grote en belangrijke stad in de regio, maar de plek waar wij waren is één van de vergeten en arme plekken. Na de zondagschool liepen we door de buurt en zagen we de armoede waar deze mensen in leven. ‘Huisjes’ gemaakt van wat golfplaten, veel rotzooi en bijna niks om te eten. We hadden een kort gesprekje met een oudere vrouw en Esther en de pastora gingen bidden voor dit gezin. De oudere vrouw barstte in tranen uit en ondanks haar situatie was hetgeen wat we de hele tijd hoorden ‘Gracias Dios’, dank U Heer. Ze had misschien in het beeld van veel mensen zo weinig om voor te danken, maar toch kon én deed ze het. Hoe bijzonder. Wij zijn vanuit Nederland niet echt gewend om met zo’n ‘gemak’ als de mensen hier voor onbekende mensen te bidden en vooral niet in Spaans. Maar wat we wel konden geven was een schouder en een omhelzing om samen de tranen te delen. En misschien zegt dat soms ook wel genoeg.

Na deze bijzondere ontmoetingen gingen we weer terug naar San Pedro Sula, want er stond nog meer op het programma. We hebben ’s middags met z’n allen veel eten klaargemaakt om ’s avonds uit te delen bij het ziekenhuis. Er werd hard gewerkt in de keuken en met de temperaturen hier was dat best wel zweten! Met ongeveer 40 bordjes vol met eten vertrokken we naar het ziekenhuis. Rondom het ziekenhuis waren veel mensen aan het wachten totdat ze aan de beurt waren of aan het wachten op familie. Niet wetende hoe lang het zou duren voordat ze weer hun (vaak lange) reis naar huis konden maken. Uren, dagen, …? Er waren dan ook genoeg mensen die behoefte hadden aan een maaltijd. Het was mooi om de maaltijden uit te delen en de mensen waren er dankbaar voor! Ook hadden we nog kaarten meegenomen uit Nederland. Tijdens onze bruiloft konden onze daggasten kaarten kleuren en er een Spaanse tekst opschrijven om de mensen hier te bemoedigen. Deze kaarten hebben we uitgedeeld aan een aantal mensen die aan het wachten waren bij het ziekenhuis. Bedankt allemaal 🙂

En zo is elke week weer anders en maken we veel bijzondere dingen mee. We lezen dagelijks samen uit het mooie boek ‘Hij gaat ons mee’ (dankjulliewel Jordi en Lisanne!) waarin verhalen staan over hoop en liefde voor de wereld. En we realiseren ons hoe gezegend we zijn dat we gewoon de mogelijkheid hebben om hier te kunnen zijn. Dat we hier, ook al weten we zelf soms ook niet eens hoe, een klein sprankje hoop mogen brengen..

Een goede week voor jullie allemaal!

Mucho amor,
Matthias & Inge

P.s. Helaas niet zoveel foto’s, aangezien het merendeel niet met onze camera is gemaakt. Meer volgt waarschijnlijk later!


7 Replies to “La esperanza de la Esperanza ;)”

 1. Wat weer een prachtig verhaal! Zo bijzonder dat jullie daar zijn en wat jullie kunnen betekenen voor de mensen daar. Ga zo door 🙂
  Groetjes Jante

 2. Ha Inge en Matthias,
  Leuk weer om deze update te lezen! Mooi om zoveel mee te maken en fijn om zoveel te kunnen leren van alle tegenstrijdigheden. Ha, ik kan me voorstellen dat al die last minute wijzigingen in de planning een groot beroep op jullie flexibiliteit doen! Hopelijk volgen er nog veel bijzondere momenten en kan ik daar als lezer weer van meegenieten 🙂

  Groetjes!
  Marijke

 3. Mooi om al jullie verhalen te lezen. En hoe jullie je aanpassen aan een cultuur die je niet gewend bent! Wat soms vast niet even makkelijk is. Que Dios los bendinga.
  Hasta Luego

 4. Wat een prachtige verhalen!
  Bijzonder dat je met een klein gebaar zoveel voor een ander kunt betekenen.
  Een goede tijd nog en God’s zegen gewenst bij het werk dat jullie doen!

 5. Hallo Inge en Matthias,
  Hartelijke groet uit Den Ham! Mooi om dit alles te lezen. Vreugde en zegen voor jullie.
  Gert de Goeijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *