Música, medicina y mucha comida..

Música, medicina y mucha comida..

Lieve allemaal,

Tijd voor weer een update vanuit Honduras! Weer een tijd vol met verhalen en indrukken. Super leuk om jullie reacties te lezen! We vinden het echt heel fijn om te merken dat er zo met ons meegeleefd wordt vanaf de andere kant van de wereld 🙂

Honduras is een prachtig land. Dat hebben we de afgelopen tijd wel mogen ervaren. Het land heeft een hele rijke natuur met heel veel groen en bergen! Vorige week zijn we naar Pulhapanzak geweest, een mooie waterval hier. De weg er naar toe, met de bergen aan beide kanten, was al mooi. En ook de waterval was prachtig. Ook zijn we bij het grote (en volgens ons ook zo ongeveer enige) meer van Honduras geweest; Lago de Yojoa. Een mooie plek met héél véél restaurantjes aan het meer. Want één ding is wel zeker; eten is belangrijk in Honduras! Veel, vaak en lekker! Regelmatig wanneer we ergens naar toe onderweg zijn moet er gestopt worden om even wat te eten 🙂

Maar toch is de realiteit voor veel mensen hier niet zo prachtig en mooi. Daar worden we telkens weer mee geconfronteerd en de verhalen blijven ons raken. Afgelopen donderdag gingen we ‘even’ naar het publieke ziekenhuis hier om wat dingen te overleggen over ‘de week van het kind’ waarbij we de kinderen in het ziekenhuis hopen te bezoeken. We kwamen op de kinderafdeling en het was indrukwekkend om de kinderen te zien en de verhalen te horen. We kwamen op een kamer waar onder andere een 8-jarig meisje lag. Ze was heel erg ziek en haar pols viel telkens bijna weg. Er werd ons verteld dat dit meisje een heel triest verhaal had. Dit kleine meisje had gegeten van een baleada (een soort tortilla) waarvan later bleek dat deze vergiftigd was met rattengif. Haar broertje was hier helaas al aan overleden. De moeder van dit gezin was allereerst opgepakt, omdat zij de baleadas aan haar gezin had gegeven, maar later bleek dat zij niet wist dat deze vergiftigd waren. Hoe het precies zit, weten we niet, maar het verhaal en het beeld van dit bijna-stervende meisje waren hartverscheurend. Ook werd er door een dokter aan ons gevraagd of we misschien medicijnen voor een klein meisje met een geknapte tumor in haar rug konden kopen. Dit meisje was van ver naar het ziekenhuis gekomen, maar haar gezin was te arm om medicijnen te kunnen betalen. Voor ons was dit maar een kleine investering en hopelijk hebben we het kleine meisje hiermee geholpen. De realiteit is hard en oneerlijk. We horen verhalen over de corrupte overheid die meer en meer belasting vraagt en tegelijkertijd zien we een publiek ziekenhuis met slechte omstandigheden, zonder airco (alleen in het hokje van de dokters!) met mensen die veel te arm zijn om zorg te kunnen betalen. Het minste wat we kunnen doen is bidden voor deze gezinnen en bidden voor recht en gerechtigheid..

Maar gelukkig is er ook zoveel dat hoop brengt! Muziek! We genieten er van om de muzieklessen te geven. De mensen zijn enthousiast en willen echt graag leren. Afgelopen week hebben we twee lessen gegeven en een bijles voor de mensen die de theorie nog niet helemaal begrepen. Ook gaan we ons voorbereiden om samen met een aantal van deze mensen een concert te gaan geven in Tornabe; het arme plaatsje waar we eerder over vertelden. Mooie vooruitzichten!
Zo zijn we een heleboel met muziek bezig. Afgelopen vrijdag waren we uitgenodigd bij een kerk van een andere pastora en bleek dat we ook daar muzieklessen mochten gaan geven. Leuk! We worden daar geholpen door de dochter van de pastora die muziek studeert.
Daarnaast worden we zo af en toe uitgenodigd om wat muziek te maken. Zo hebben we een paar liedjes gespeeld bij een ontmoetingsavond voor vrouwen en hebben we in een kerkdienst in Chamelecon onszelf ook geïntroduceerd met muziek.

Zaterdag hebben we weer een leuke dag gehad met de kinderen in El Progreso! El Progreso is een stad dichtbij San Pedro Sula en de plek waar wij waren was een arme wijk. Ondanks dat was de vrolijkheid tijdens de ‘zondagschool’ er niet minder om. Fantastisch om samen met de kinderen muziek te maken! Ook hier hebben we de armbandjes uitgedeeld en de kinderen verteld hoe geliefd ze zijn door God! Prachtig om te delen. Na het verhaal was het tijd om een kleurplaat te maken en daarna was er een maaltijd voor deze kinderen. Het oprechte geloof van deze kleine kinderen was bijzonder om te zien. Vooral aan het eind toen een heel klein meisje voor de microfoon samen met de andere kinderen bad. We konden het niet allemaal verstaan, maar er werd ons verteld dat dit kleine meisje zelfs voor ons had gebeden. Wat bijzonder..
De middag hebben we gevuld met het maken en leren van muziek aan de kleinkinderen van de pastora. Zij genoten van de aandacht en van het maken van muziek. Net als wij 🙂

We hebben het hier goed samen! Het is heel fijn om dit met z’n tweeën te kunnen doen en met elkaar de mooie dingen, moeilijke dingen en soms frustraties te kunnen delen! We zijn veel samen met andere mensen, maar zo af en toe gaan we er ook even samen op uit naar het winkelcentrum. Een mooie gelegenheid om ons Spaans te oefenen! En soms zorgt dat voor wat verrassingen. Zo hadden we vorige week wat eten besteld bij Little Caesars. We hadden netjes onze bestelling gedaan; een soort kaasbrood. De vrouw vroeg ons nog wat en we wisten niet precies wat, maar we zeiden maar gewoon ‘si’. Toen de bestelling echter klaar was, bleek dat we een soort familiemenu hadden besteld met kaasbrood, een hele grote pizza én een twee literfles cola. Oeps! Maar sommige dingen gaan ook wél goed. Zo heeft Matthias deze week met succes zijn haar laten knippen en lukt het ons inmiddels al beter om kleine gesprekjes in het Spaans te voeren!

Deze week gaan we weer muzieklessen geven en hebben we een fijn weekend samen in het vooruitzicht. Vanaf donderdag tot en met maandag gaan we met z’n tweetjes naar het Caribische eiland Roatan. Een soort van ‘mini-huwelijksreis’ tijdens onze grote reis. En daarna gaan we weer vrolijk verder met alles wat nog op de planning staat!

Mucho amor,
Matthias en Inge


11 Replies to “Música, medicina y mucha comida..”

 1. Lieve Inge en Matthias! Wat een indrukwekkend verhaal, een wereld van contrasten. Verdrietig om deze zieke kinderen te zien, maar fijn dat jullie een kleine bijdrage kunnen leveren. Geniet van jullie mini-huwelijksreis en keep up the good work. Denken aan jullie!

 2. Wat een bijzonder verhaal weer. Zoveel verschillen ook arm en rijk, verdriet en vreugde.
  Mooi dat jullie iets mogen betekenen voor de mensen daar. Aandacht en liefde geven…
  En blij maken door muziek. Muziek spreekt alle talen!! Alvast een heel mooi weekend gewenst. Geniet ervan.
  Veel liefs!

 3. Prachtige verhalen! Wat geweldig mooi dat jullie zoveel kunnen betekenen voor die mensen. Wát een contrasten komen jullie tegen. Hele verdrietige maar ook hele mooie. Nog heel veel succes en plezier daar in Honduras! Groetjes! Stephanie

 4. Wauw! Zo leuk om mee te genieten van jullie belevenissen! Fijn dat het zo goed gaat! Geniet van jullie mini huwelijksreis!
  Liefs Mark en Rianne en Boaz!

 5. Lieve Inge en Matthias,

  Wat een bijzondere verhalen en prachtige foto’s! Wat is het contrast groot van de dingen die jullie meemaken. Bijzonder om dit samen te beleven. We volgen jullie verhalen graag!

 6. Super wat jullie allemaal beleven en zien, mooie foto,s. Fijn dat het goed gaat. Het is leuk om jullie belevenissen te lezen.
  Gr. Marianne

 7. Inge en Matthias,
  Wat mooi om op deze manier met jullie mee te kunnen leven. Fijn dat het goed gaat.
  Mooi om te lezen dat jullie er zo van genieten om dit samen de doen en te beleven. Je leert elkaar op deze manier op een andere manier kennen.
  Groeten van Gerdy en Jan.

 8. Wat een bijzonder verhaal zeg! WAT fijn om zo dienstbaar te kunnen zijn en van grote meerwaarde te zijn met een (voor ons/jullie) kleine financiele bijdrage. WAT een andere natuur dan bij ons; prachtige fotos!
  Superleuk om zo mee te lezen en te leven! Wat zijn er ook daar veel mensen om voor te bidden!

  Geniet van jullie kleine honeymoon de komende dagen! Even qualitytime voor elkaar!

  Liefs, Joachim, Bernadien en Judah

 9. Wat een indrukwekkend verhaal weer! en je ziet: kleine dingen maken soms een groot verschil: mooi dat jullie hierin ook iets kunnen betekenen! we wensen jullie fijne dagen toe op Roatan, geniet ervan samen! Liefs xxx

 10. Hallo Inge & Mathias
  Erg leuk om te lezen wat jullie allemaal mee maken. We genieten van jullie foto’s. Succes met jullie muziek lessen en geniet van het komende weekend samen.

 11. Hallo Inge en Mathias,
  Wat een gweldig begin van jullie huwelijk, om je samen zo in dienst te stellen voor onze medemensen!!!
  Ik lees jullie verhalen ademloos, wat een grote contrasten komen jullie op je weg tegen!!
  Ik wens jullie dan ook heel veel ontspanning en plezier op jullie kleine honeymoonreis!!!!👍🍀
  Groetjes Miny Bosscher.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *