La semana primera

La semana primera

Buenas días!

Weer een berichtje vanuit Honduras! We hebben hier alweer veel dingen beleefd in bijna een week tijd. Deze tijd staat in teken van het leren kennen van de cultuur, de stad, de mensen met wie we samen gaan werken en natuurlijk het eten!

We wonen hier in San Pedro Sula in een relatief rustige wijk en hebben een fijne plek. Als we ergens naar toe gaan, moeten we altijd met de auto. Dit is vanwege de afstanden, maar ook vanwege de veiligheid. Het is hier niet overal veilig genoeg om over straat te lopen. Het verkeer is hier nogal chaotisch! Iedereen rijdt een beetje zoals die wil, er wordt een boel getoeterd en ingehaald en op sommige stukken staan er gewoon mensen midden op de straat om dingen te verkopen! Wat zijn we in Nederland gestructureerd in vergelijking met hier, haha. Zondag is een rustigere dag in het verkeer en mocht Matthias zijn eerste autorit in Honduras maken. Hij is de test goed doorstaan en rijdt nu vaker op de rustigere wegen in de stad.

Het is goed om hier samen met lokale mensen te zijn! Zij weten waar je wel en niet moet komen en kennen de ‘ongeschreven regels’ die bijdragen aan de veiligheid. San Pedro Sula is een relatief gevaarlijke stad door de bendes die hier actief zijn. Deze bendes zijn niet overal, maar concentreren zich vooral in bepaalde wijken. Er is veel rivaliteit tussen de bendes en dat maakt het gevaarlijk. Als je in de wijk van een bepaalde bende woont, kan je je niet vertonen in een wijk waar een andere bende zit. Gelukkig komen wij niet op de hele gevaarlijke plekken en voelen we ons tot nu toe gewoon veilig hier! Afgelopen zaterdag gingen we naar het plaatje El Callan, een stukje buiten de stad. Toen we daar naar toe reden zei Esther dat toen we het dorpje binnen kwamen we onze autoramen open moesten doen zodat de mensen konden zien wie in de auto zaten (de meeste auto’s hebben hier geblindeerde ramen). Dit is vanwege de veiligheid. De mensen kunnen dan zien wie er het dorp binnen komen en of het geen gevaarlijke mensen zijn. Best een aparte ervaring!
In El Callan hebben we de kerk bekeken waar we onze muzieklessen gaan geven. We hebben al 3 jongens gehoord die mee willen doen met onze muzieklessen en zij waren erg getalenteerd! We weten nog niet precies wat we kunnen verwachten en wat er precies van ons verwacht wordt met de muzieklessen, dus dat is nog wel even spannend. Deze week zijn er audities en krijgen we hopelijk wat meer inzicht in het niveau van alle leerlingen.

Zaterdagavond kwamen hier een aantal mensen om ons welkom te heten. De mensen hier zijn erg hartelijk, waardoor we ons ook welkom voelen! We hebben samen wat gegeten en daarna was er een kleine ‘kerkdienst’. We hebben samen wat liedjes gespeeld en er was een Pastora die een preek hield. Zondagochtend zijn we naar de kerk geweest. Een vrij grote en moderne kerk met een worshipband (en airconditioning gelukkig haha). We kunnen het Spaans nog niet helemaal volgen, maar herkennen soms al wat woordjes. Esther vertaalt het meestal nog naar het Engels, maar soms moeten we ons toch ook zelf proberen te redden. Zo ook gisteravond. We zijn toen op bezoek geweest bij Pastor Oscar in het dorpje Cofradia. Het was een eindje rijden vanaf San Pedro Sula, maar we reden door de prachtige natuur. Groen, bergen..fantastisch uitzicht. Bij de pastor thuis hebben we weer lekkere baleadas gegeten. Met ons beetje Spaans, met handen en voeten en soms wat hulp van Esther probeerden we kleine gesprekjes te voeren. We mochten ook zelf proberen om tortillas te maken. Het ziet er best makkelijk uit, maar blijkt lastiger dan we dachten. Een leuke ervaring!

Vandaag doen we het een beetje rustig aan. We moeten soms nog een beetje wennen aan het eten (de hoeveelheid, de kruiden, het water..we weten het niet precies). Het eten is hier super lekker, maar ook best veel!
Vanavond gaan we meespelen/meezingen in een dienst in een van de kerken hier. We gaan ons best doen! Aankomend weekend gaan we naar de plekken Tela en Tornabe om de lokale bevolking daar te ontmoeten, eten uit te delen en om een kerkdienst te houden. We zijn benieuwd wat ons te wachten staat!

Hasta la vista!

Un beso y un abrazo,
Matthias en Inge

P.s. We gaan ons best doen om er aan te denken om (betere) foto’s te maken, haha.


7 Replies to “La semana primera”

 1. Hola!

  Leuk om te lezen wat jullie al allemaal hebben gedaan. We missen jullie al een ietsiepietsie, het is hier nu dinsdagavond 😉

  Veel plezier en succes en lekker eten!

  Liefs, Egbert-Jan en Dianne

 2. Wat een mooie verhalen en leuk om jullie ervaringen te volgen. Veel plezier en succes met de muzieklessen! Muziek is een universele taal, dat verstaat iedereen 🙂
  Liefs

 3. Wat leuk om te lezen en ook om eens wat foto’s te zien! Het klinkt allemaal heel gaaf. Fijn dat jullie je steeds meer thuis voelen. Succes met alle (nieuwe) dingen deze week. We zijn benieuwd naar de volgende update! Liefs!!

 4. Wat leuk om zo een beetje op de hoogte te blijven van jullie activiteiten!! Behoorlijk wat nieuwe indrukken, zo te lezen… Geniet ervan en zet m op :)! Liefs!

 5. Wauw! Ik liep al twee verslagen achter!!! Superleuk om te lezen! Herkenbaar en toch ook allemaal nieuw! TKlinkt allemaal heel gezellig en vertrouwd, fijn! Geniet van alle nieuwe indrukken en van dit prachtige land met haar lieve mensen!
  Tela en Tornabe zijn ge-wel-dig! Enjoy!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *